Date: Spring 2019
Professor: Sara Contreras
Studio: Collective Housing 
Medium: Digital

Vertical Habitat: Diptych


The vertical micro-housing unit explores unusual geometric parameters to create a unique spatial experience. Circular floor plans connected by a spiral staircase transport residents longitudinally throughout the playful habitat. Alternating materials—mesh, glass, and open air—triangulate across the façade, changing visual opacity and airflow. This triangulated pattern leads to a multiplicity of textures, creating a stimulating environment from both the interior and exterior.

The studio parameters designated that the vertical micro-house remains site-less and under 1200 sq. ft. Expounding on the design’s compact nature and placeless existence, these renders explore imposition of the unit in fantastical space. It morphs into the role of an undersea refuge or a Martian enclave.